Onko taloyhtiössänne öljylämmitys tai lämpiääkö taloyhtiönne kaukolämmöllä? Ehkäpä olette keskustelleet energian säästämisestä ja mahdollisuuksista lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen. Maalämpöjärjestelmän asentaminen taloyhtiöön on varmasti relevantti vaihtoehto teillekin. Lämmitysjärjestelmän päivittäminen maalämpöön on alkuinvestoinniltaan isohko remontti, mutta lämmityskustannukset putoavat sen verran paljon, että hankkeen takaisinmaksuaika jää yleensä 15–20 vuoden väliin. Tässä artikkelissa kerron, mitä asioita on hyvä huomioida, kun harkitsette maalämpöremonttia taloyhtiöön.
Perusedellytykset maalämpöjärjestelmälle
Ensimmäisenä pitää selvittää saako taloyhtiön tontille porata lämpökaivoja. Jos taloyhtiö on esimerkiksi pohjavesialueella, maalämpökaivojen porauslupaa ei todennäköisesti myönnetä. Mikäli tällaisia esteitä ei ole, lämpökaivojen porauksesta pitää tehdä lupahakemus kunnan rakennusvalvontaan. Rakennusvalvonnat vaativat lupahakemukseen mukaan porauskartan poraussyvyyksineen ja nykypäivänä useat kunnat vaativat myös maalämpökentän jäähtymäennusteen 20 vuoden päähän. Jäähtymäennuste liittyy maalämpökentän jäätymiseen, jos mitoitus on tehty väärin. Tästä lisää myöhemmin.
Maalämpöjärjestelmän mitoitus
Maalämpöjärjestelmän mitoituksen kanssa tulee olla erityisen tarkkana. Liian pieni pumppu tai liian optimistiset laskelmat energiakaivojen energiantuotosta voivat aiheuttaa harmaita hiuksia myöhemmin, vaikka ne investointilaskelmassa näyttäisivätkin kivalta.
Maalämpökentän mitoitus tulee olla riittävä, jotta kenttä pysyy vakaana. Maalämpökentän mitoituksesta vallitsee alalla konsensus, että maalämpökaivoista saisi ottaa tehoja irti noin 90 kilowattituntia per metri vuodessa. Tällä mitoituksella varmistetaan se, ettei maalämpökenttä pääse jäätymään. Jos maalämpökauppias esittää isompia tehoja poratulta metriltä, niin kannattaa suhtautua varauksella ja kysyä maalämpökentän jäätymisen riskistä.
Maalämpökenttä kylmenee talven aikana, oli se mitoitettu miten tahansa, mutta kesällä kenttä taas lämpenee, kun tehon otto on vähäisempää. Jos tehoja otetaan liikaa irti, maalämpökenttä ehtyy pikkuhiljaa, koska kesän vähäinen kulutus ei riitä ”lataamaan” kenttää talven tarpeisiin. Planiuksella on käytössä suunnitteluohjelmistoja, joilla maalämpökentän vakaus lasketaan 20 vuoden päähän.
Lämmintä käyttövettä ajatellen, maalämpöjärjestelmään pitää sisällyttää riittävä määrä puskurisäiliöitä, ettei lämmin käyttövesi lopu käyttöveden kulutushuippujen aikana. Kulutushuiput ovat taloyhtiössä aamu- ja iltapesujen aikaan. Olemme valitettavasti törmänneet taloyhtiöön, missä oli jaettu suihkuvuorot, että kaikille riittäisi lämmintä vettä. Maalämpöjärjestelmän mitoitus oli tehty ylioptimistisesti, palvelemaan myyjän, ei taloyhtiön, etuja.
Puskurisäiliöt tarvitsevat tuekseen sähkökattilan tai -lämmitysryhmän. Tämä siitä syystä, että patteriverkostojen huippulämpötilat on vanhemmissa taloyhtiöissä suunniteltu kaukolämmölle tai öljylämmitykselle sopiviksi. Ääriolosuhteissa maalämpöpumppu ei välttämättä riitä tuottamaan tarvittavaa huippulämpöä, jolloin sitä tuetaan sähkövastuksilla. Toinen vaihtoehto on vaihtaa taloyhtiöön matalalämpöiseen verkostoon tarkoitetut lämmityspatterit, tai asennuttaa nykyisten rinnalle lisää pattereita, mutta tämä tulee huomattavasti kalliimmaksi.
Muutokset sähköliittymään
Maalämpöön siirtymisen yhteydessä pitää myös taloyhtiön sähköliittymä useimmiten mitoittaa uudestaan. Maalämpöjärjestelmän hyötysuhde on hyvä, mutta se tarvitsee silti sähköverkosta virtaa toimiakseen. Sähköliittymän korotusta ei kannata ylimitoittaa, koska sähkön perusmaksu määräytyy liittymäkoon mukaan ja korotuksesta pitää maksaa. Mitä enemmän liittymäkokoa suurennetaan, sitä isompi lasku tulee sähköyhtiöltä. Tämän lisäksi kaapelointia tarvitsee yleensä päivittää ja lisäksi pääkeskukselle tehdään muutoksia.
Mikä ihmeen SCOP?
Asiaan perehtyessäsi tulet törmäämään väistämättä uusiin termeihin, kuten COP ja SCOP. COP-arvo kertoo, kuinka monta kilowattia lämpöpumppu tuottaa kulutettua kilowattia kohden. Oleellisempi arvo on SCOP. SCOP kertoo koko lämmityskauden hyötysuhteen, eli vuosihyötysuhteen. SCOPin kanssa pitää olla kuitenkin tarkkana. Energialaskennassa maalämmön SCOP on määritetty 2,8, kun taas maalämpöpumppukauppiaat saattavat kertoa oman lämpöpumppunsa SCOP-arvoksi vaikkapa 3,5 tai enemmänkin. Tällöin kyse on pelkän pumpun hyötysuhteesta, eikä se huomioi koko maalämpöjärjestelmää.
Maalämpöjärjestelmän optimaalinen toiminta
Maalämpöjärjestelmän toimintaa pystytään arvioimaan, kun tiedetään järjestelmän sähkön kulutus ja lämmöntuotto. Järjestelmän sähkökulutusta seurantaa varten kannattaa asennuttaa oma kilowattituntimittari ja lämmöntuotannolla lämpöenergian mittaukseen soveltuva kilowattituntimittari. Näin järjestelmän todellinen hyötysuhde pystytään laskemaan luotettavasti ja siten arvioimaan, toimiiko järjestelmä optimaalisesti.
Maalämpöjärjestelmän asennuksen yhteydessä kannattaa tehdä patteriverkoston ja ilmanvaihdon tasapainotus, että saadaan optimoitua kokonaisenergiankulutus. Lämmitysjärjestelmän vaihto on kuitenkin sen verran iso muutos, että muukin talotekniikka on hyvä säätää toimimaan optimaalisesti uuden järjestelmän rinnalla.
Maalämpöjärjestelmän käyttö ja huolto
Maalämpöjärjestelmän käyttöä varten pitää olla riittävä kiinteistöautomaatio. Tällöin käyttö on helppoa ja mahdolliset virhetilanteet saadaan hälytettyä nopeasti. Maalämmön huoltoa ajatellen kannattaa tehdä huoltosopimus, joka alkaa heti takuuajan jälkeen. Turhan usein virhetilanteet tulevat kovimmilla pakkasilla ja mikäli maalämpöjärjestelmä putoaa pelistä, asunnot viilenevät yllättävän nopeasti. Kovilla pakkasilla huoltomiehillä on yleensä jonossa töitä ja joudutte todennäköisesti odottamaan korjaustoimenpiteitä. Jatkuvalla huoltosopimuksella varmistetaan, että saatte huoltomiehen järkevällä varoitusajalla korjaamaan mahdollisia vikatilanteita. Jatkuva huoltosopimus on hyvä olla sellainen, jossa järjestelmän toimivuus käydään säännöllisesti läpi, esim. vuosittain.
Maalämpöjärjestelmän asentaminen taloyhtiöön, mistä liikkeelle?
Jos haluatte selvittää, onko taloyhtiöönne mahdollista asentaa maalämpöjärjestelmä, kannattaa ottaa Planius mukaan jo alkuvaiheessa. Meiltä saatte ammattilaisen apua tilanteen arvioimiseen, laskelmiin, urakan kilpailuttamiseen ja valvontaan. Varsinkin mitoituslaskelmissa maalämpömyyjillä on intressiristiriita, jos mahdollinen kauppa on omista laskelmista kiinni. Valvonta on myös aina järkevää teettää ulkopuolisella. Oman työn valvonta, kun on jo ajatuksena vähän hassu.
Urakkakilpailutus ja urakan kilpailutus kannattaa myös teettää ammattilaisella. Voitte halutessanne tilata meiltä kilpailutusasiakirjat ja valmiit suunnitelmat, joilla kilpailutatte itse urakoitsijat. Toinen vaihtoehto on, että määritämme raja-arvot kilpailutukseen ja analysoimme sitten urakoitsijoilta saadut tarjoukset.
Onko maalämpöjärjestelmän asentaminen taloyhtiöön ajankohtaista? Ota yhteyttä meihin, tuomme mielellämme oman asiantuntemuksen käyttöönne!
Jos haluat lukea lisää energiapalveluistamme, klikkaa tästä:
Energiapalvelut | Planius Oy