ARA-avustus asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseksi matalalämpöiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosina 2022–2023

Taloyhtiöpäättäjät ja kiinteistönomistajat!

Tiesitkö, että Valtioneuvoston 1.9.2022 voimaan astuneen asetuksen (773/2022) mukaan voit hakea ARA-avustusta asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseksi matalalämpöiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosina 2022–2023? Avustettavia ovat KL-keskukset, joiden mitoituksen perusteena oleva tuloveden lämpötila on enintään 90 celsiusastetta. Mikäli kaukolämpölaitteistojen uusiminen on ajankohtaista, lue alta tarkemmat tiedot avustuksesta.


Kaukolämpöyhtiöillä tulee olla tekeillä tai suunnitteilla siirtymä matalalämpöiseen kaukolämpöön. Tämä ehto toteutuu ainakin PK-seudun kaukolämpöyhtiöiden osalta. Energialaitosten vaatimuksesta 1.5.2022 jälkeen toimitettujen kotimaisten laitevalmistajien toimittamissa lämmönjakokeskuksissa on ollut valmius matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiselle.


Määräaikaisen avustuksen piiriin kuuluu kaukolämpölaitteiston uusimisen ohella myös patteriverkoston perussäätö, mikäli se tehdään kaukolämpölaitteiston uusimisen ohella. Avustus on merkittävä, sillä esimerkiksi rivitaloon kohdistettava avustus on yht. 3000 €, ja kerrostaloon 4000 € / vaihdettava KL-keskus. Lisäksi lämmitysverkoston perussäädölle esim. Kerrostalossa on mahdollista saada avustusta jopa 2000 € / rakennus. Työt saa aloittaa hakemuksen jättämisen jälkeen. Avustuksia jaetaan yhteensä 10 m€ vuonna 2022, ja 10 m€ vuonna 2023. Virallinen haku avautuu ARA:n sivuille viimeistään lokakuun aikana, ja sitä voi hakea ARA:n verkkoasiointipalvelun kautta. 


Meillä on runsaasti kokemusta kaukolämpö- ja perussäätösuunnittelusta. Mikäli sinulla on kysyttävää asiaan liittyen, laita viestiä tai soita numeroon 045 134 3053.

PÄIVITYS: Avustusta ei myönnetä enää vuonna 2024. Uusia hakemuksia ei enää oteta vastaan.