HDL-Rinnekoti-Klaukkala-e1664348565550

Rinnekotisäätiö -Helsinki

Kiikkaistentie 16 – Rinnekoti, Helsingin Diakonissalaitos

Korjausrakentamiskohteen LVI-suunnitellun esittely

Saneeraustyömaan osoite: Kiikkaistentie 16, 01800 Klaukkala

Tilaaja: Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr / Rinnekoti

Klaukkalaan, osoitteeseen Kiikkaistentie 16, suunniteltiin kehitysvammaisten palvelutalon korjausrakentamishanke, jossa Planius Oy toimi taloteknisenä LVI suunnittelijana.

Korjausrakennushankkeen tilaajana toimi Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Rinnekoti. Projektipäällikönä toimii Liisa Niemi.

Kohde koostuu kahdesta erillisestä asuinrakennuksesta, joiden tiloja haluttiin modernisoida käyttäjien tarpeisiin.

HDL-Rinnekoti-Klaukkala-e1664348565550

Rinnekoti remontoi parhaillaan Kiikkaistentien yksikköä. Tällä halutaan varmistaa, että asiakkaille on ajanmukaiset ja modernit tilat.

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö omistaa Rinnekodin

Rinnekoti on yksi Helsingin Diakonissalaitoksen liiketoiminta-alueista. Palvelut on suunnattu kaikenikäisille vammaisille, pitkäaikaissairaille tai erityistä tukea tarvitseville henkilöille sekä heidän perheille ja omaisille. Rinnekodin asiakkaina ovat myös palveluja ostavat tahot, kuten kunnat.

Rinnekodilla on Klaukkalassa, osoitteessa Kiikkaistentie 16, kehitysvammaisten asumisyksikkö. Kiikkaistentien asumisyksikkö koostuu kahdesta asuinrakennuksesta. Toinen on kaksikerroksinen pienkerrostalo. Toinen rakennus on yksikerroksinen rivitalo.

Rinnekoti, Kiikkaistentie 16, asumisyksikkö tarjoaa palveluita aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. Se sijaitsee viihtyisällä pientaloalueella Nurmijärven Klaukkalassa.

Kiikkaistentien asumisyksikkö koostuu kahdesta asuinrakennuksesta, kaksikerroksisesta pienkerrostalosta ja yksitasoisesta rivitalosta.

Rinnekodin asukkaat muuttivat remontin ajaksi väistötiloihin

Rinnekoti remontoi parhaillaan Kiikkaistentien yksikköä. Tällä halutaan varmistaa, että asiakkaille on ajanmukaiset ja modernit tilat, joissa asua ja viettää päiväaikaista toimintaa.

Kiikkaistentie 16:n asukkaat ovat remontin vuoksi väistötiloissa. Tämä tuo oman paineensa saada remontti aikataulussa valmiiksi. Väistötilat ovat tietysti asianmukaiset ja viihtyisät.

Projektipäällikkö Liisa Niemi löysi LVI suunnittelijan Googlesta

Korjausrakennusprojektia on johtanut alusta asti projektipäällikkö Liisa Niemi Helsingin diakonissalaitokselta.

Niemi päätyi valitsemaan paikallisen Planius Oy:n taloteknisen suunnittelun kumppaniksi. Planius on Niemelle uusi suunnittelututtavuus, aikaisempaa yhteistyötä ei ole.

”Löysin Planiuksen Googlettamalla, kun etsin LVI suunnittelijaa Klaukkalasta.”, Niemi kertoo.

Kiikkaistentien palveluyksikkö koostuu kahdesta asuinrakennuksesta

Kiikkaistentien palveluyksikkö on rakennettu alunperin vuonna 2004. Se koostuu kahdesta erillisestä terassilla yhdistetystä talosta. A-talo on 2-kerroksinen pienkerrostalo ja B-talo on 1-kerroksinen rivitalo.

Liisa Niemi tarkentaa asuntojen jakautumista taloille: ”A-talossa on viisi asuntoa ensimmäisessä kerroksessa ja kuusi asuntoa toisessa kerroksessa. Ja B-talossa 5 asuntoa.”

Rakennuksissa on kantavina seininä tiiltä, puuta ja betonia. Alapohjat ja A-talon välipohja ovat betonia, muut taso- ja yläpohjarakenteet ovat puuta.

Rakennusten ullakkotilassa sijaitsevat IV-konehuoneet ja varastotilat. Rakennuksissa on automaattinen sammutusjärjestelmä.

Rinnekodin asumisyksikön rakennuksissa on automaattinen sammutusjärjestelmä.

Saneerauksessa tiloja muokataan asiakkaita paremmin palveleviksi

Korjausrakentamishanketta on ohjannut periaate, että vanhoja toimimattomia tiloja muutetaan nykyisiä tarpeita vastaaviksi.

”Ensimmäisen kerroksen asunnoissa ei ollut asukkailla omia kylpyhuoneita. Muutosremontin myötä kaikilla on.”, Niemi avaa modernisoinnin keskeistä hyötyä asukkaille.

Hyvällä suunnittelulla kiinteistöön saadaan uusia asuntoja.

Tiloja modernisoitiin siten, että lisäksi saatiin muun muassa uusi valmistuskeittiö sekä uusi jakelukeittiö.

Muutosremontin myötä kaikissa asunnoissa on kylpyhuone.

Ilmanvaihto vaati uuden poistokoneen asennuksen

Vanhojen tilojen muokkaaminen nykyaikaisiksi vaati suunnittelussa olemassa olevan ja uuden rakennettavan talotekniikan yhdistämistä toimivaksi kokonaisuudeksi.

Rakennuksissa on koneellinen ilmanvaihto. IV-konehuone säilyi ullakkotilassa entisellä paikallaan.

Valmistuskeittiön ilmanvaihto vaati uuden poistokoneen asennuksen sekä kanavoinnin katolle. Uuden valmistuskeittiön muutostyöt ovat remontin myötä nykymääräysten mukaiset.

Lämmöntuotto kaukolämmöllä

Rakennusten lämmöntuotto säilyy ennallaan. Se toteutetaan turvallisella, vaivattomalla ja toimintavarmalla kaukolämmöllä.

Lämmöjako tapahtuu vesikiertoisella lattialämmityksellä, joka säilyi myös entisellään.

Lämmityspiireihin ei tarvinnut tehdä muutoksia vaan ne säilyivät entisellään, myös niissä tiloissa joiden käyttötarkoitus vaihtui.

Kaikkiin tiloihin asennetaan viilennys

Koko kiinteistöön, myös olemassa oleviin asuntoihin, tehtiin hankesuunnitelma soveltuvasta jäähdytysjärjestelmästä.

”Nyt asennetaan viilennys kaikkiin tiloihin.”, Niemi taustoittaa asukkaiden tarpeita.

Hankesuunnitelman pohjalta tehtiin toteutussuunnittelu ja valittiin Gree VRF-järjestelmä, suorahöyrysteinen jäähdytysjärjestelmä.

Jäähdytyksellä asumismukavuutta kesän helteisiin

Gree -suorahöyrysteiset jäähdytyskonvektorit eli sisäyksiköt upotettiin asunnoissa seinämallisina eteiseen. Jäähdytysjärjestelmän sisäyksiköt asennettiin myös oleskelutiloihin.

Jäähdytysjärjestelmä sisälsi sisäyksiköiden lisäksi yhden ulkoyksikön kumpaakin taloa kohti. Lisäksi järjestelmään kuului kaikki kylmäaineputket. Ja jäähdytysyksilöiden kondenssivedelle viemäröinnit viemäriverkostoon asti.

Gree VRF-järjestelmä sovittaa automaattisesti tehonsa kiinteistön jäähdytystarpeen mukaan. Tällä järjestelmällä parannetaan merkittävästi asukkaiden asumismukavuutta ja hyvinvointia kesähelteiden aikana.

Kaikki yllättyivät – Kupariputkissa pistesyöpymiä ja vuotoja!

Alunperin Kiikkaistentien remontissa oli tarkoitus säilyttää alkuperäiset käyttövesiputket. Mutta vuonna 2004 asennetuissa kupariputkissa havaittiin pistesyöpymiä ja vuotoja.

Kaikki käyttövesiputket laitettiin uusiksi. Kupariputket vaihdettiin nykyaikaisiin komposiittiputkiin. Vesikalusteet säilyivät pääosin ennallaan. Uusiin tiloihin tuli uudet hanat ja vesikalusteet.

Asuntojen pesuhuoneisiin vaihdettiin hanat, joissa on pesukoneventtiili. Jos asukas haluaa oman pyykinpesukoneen hana on valmiina ja viemäröinti tehdään pesualtaan hajulukkoon viemäröintiliittimellä. Viemäreihin tehtiin muutostöiden osalta tarvittavat muutokset.

Korjausrakentaminen vaatii suunnittelussa asiantuntemusta ja ketteryyttä

Korjausrakennuskohteessa voi tulla yllättäviä tilanteita korjaustöiden ollessa käynnissä. Työmaa vaiheessa suunnittelijalta vaaditaan nopeaa reagointia, asiantuntemusta ja ketteryyttä.

Remonttihankkeen lähtötiedot voivat olla joskus puutteellisia. Tämä tarkoittaa sitä, että nykytilanne työmaalla voi poiketa lähtötilanteen suunnitelmista.

Tähän tullaan, jos kiinteistöllä on alunperin poikettu suunnitelmista tai kiinteistöllä on tehty välillä muutostöitä, joita ei ole päivitetty suunnitelmiin.

Kiikkaistentiellä tällaista ei tullut vastaan. vaan työt ovat sujuneet mallikkaasti.

Työmaalla tehdään sisäseinien maalaustöitä

Kiikkaistentien työmaalla rakennustyöt ovat hyvällä mallilla. Seinät on tässä vaiheessa levytetty ja pääosin tasoitettu.

Nyt ollaan siirtymässä maalaustöihin. Tämä tarkoittaa sitä, että asukkaiden takaisinmuutto häämöttää.

Korjausrakentaminen on loppusuoralla Kiikkaistentiellä.

LVI suunnittelun lisäksi remonttikohteen valvontaa

Planius on tehnyt LVI suunnitelutyön lisäksi kohteessa LVI valvontaa.

Planius on ollut aktiivisesti mukana työmaakokouksissa. Vuorovaikutus on toiminut projektinjohdon, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden välillä.

Kiikkaistentiellä LVI urakka on kokonaisurakkana toteutettavassa pääurakassa.

”Lvi-työt on jäljessä aikataulusta, ensi viikolla on luvattu kiriä aikataulu kiinni. Muut työt etenevät suunnitellusti.”, Niemi kertoo.

HDL on tyytyväinen Planiuksen kanssa tehtyyn yhteistyöhön

Helsingin Diakonissalaitoksen Rinnekodin ja Planiuksen yhteistyö on sujunut erittäin hyvin.

Projektipäällikkö Liisa Niemi kiittelee hyvin edennyttä LVI suunnittelua ja toteutusta:

”Aikataulu on pitänyt. Kaikki on mennyt suunnitellun mukaisesti. Voin suositella Planiusta!”

Related Posts