Taloyhtiön energiansäästövinkit: Vähennä kustannuksia ja lisää kestävyyttä

1. Vinkki #1: Tee energiakatselmus ja tunnista heikkoudet

Ennen kuin ryhdytään toteuttamaan energiansäästötoimenpiteitä taloyhtiössä, on tärkeää selvittää, missä kohdin energiahukka tapahtuu. Planius Oy suosittelee aloittamaan energiakatselmuksella, jossa asiantuntijat tarkastelevat rakennuksen energiankulutusta ja etsivät keinoja sen vähentämiseksi.

Energiakatselmus voi sisältää esimerkiksi lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon, valaistuksen ja sähkölaitteiden tarkastelun. Asiantuntijat voivat havaita mahdollisia energiahukkaa aiheuttavia tekijöitä, kuten eristysvikoja, lämpöhäviöitä tai vanhentuneita laitteita. Näiden heikkouksien tunnistaminen on tärkeä ensimmäinen askel kohti energiatehokkaampaa taloyhtiötä.

2. Vinkki #2: Hyödynnä älykästä automaatiota

Automaatiojärjestelmät ovat tehokas keino vähentää energiankulutusta taloyhtiössä. Planius Oy:n tarjoamat älykkäät automaatiojärjestelmät mahdollistavat esimerkiksi lämmityksen, valaistuksen ja ilmanvaihdon optimaalisen säädön todellisten tarpeiden mukaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että lämmitys ja valaistus eivät ole päällä turhaan, ja ilmanvaihtoa voidaan säätää huoneiden käyttöasteen mukaan. Älykäs automaatio auttaa vähentämään energiakustannuksia ja edistää samalla kestävyyttä. Näitä ominaisuuksia voidaan hyödyntää erityisesti vanhempien rakennusten korjaus- ja remonttikohteissa, joissa energiatehokkuuden parantaminen on erityisen tärkeää.

3. Vinkki #3: Korjaa eristysvajaukset ja ilmavuodot

Yksi suurimmista energiahukan aiheuttajista taloyhtiöissä ovat eristysvajaukset ja ilmavuodot. Planius Oy suosittelee korjaamaan nämä heikkoudet, jotta lämpöä ei karkaa turhaan rakennuksesta ulos.

Eristysvajauksien korjaaminen voi sisältää esimerkiksi ikkunoiden tiivistämistä, lisäeristyksen asentamista tai Kaukosäädettävien venttiilien käyttöönottoa. Ilmavuotojen vähentämiseksi voidaan tarkastella esimerkiksi tiivisteitä ja ilmanvaihtojärjestelmiä. Nämä korjaustoimenpiteet auttavat vähentämään lämmityksen tarvetta ja siten energiakuluja taloyhtiössä.

4. Vinkki #4: Valitse energiatehokkaita laitteita ja valaistusta

Kun on aika päivittää taloyhtiön laitteita, kannattaa valita energiatehokkaita vaihtoehtoja. Planius Oy suosittelee käyttämään esimerkiksi energiatehokkaita kodinkoneita ja valaisimia, jotka kuluttavat vähemmän energiaa.

Energiatehokkaat kodinkoneet kuluttavat jopa 50% vähemmän sähköä kuin vanhemmat mallit. Valaistuksessa suositellaan käytettävän LED-lamppuja, jotka ovat kestävämpiä ja energiatehokkaampia kuin perinteiset hehkulamput tai halogeenivalot. Nämä pienet valinnat voivat merkittävästi vähentää taloyhtiön energiakuluja ja samalla edistää kestävää kehitystä.

5. Vinkki #5: Kannusta asukkaita säästämään energiaa

Taloyhtiön energiatehokkuuden parantaminen ei ole pelkästään teknisten ratkaisujen varassa. On tärkeää myös tavoittaa ja kannustaa taloyhtiön asukkaita säästämään energiaa. Planius Oy suosittelee tiedottamista ja valistamista energiansäästön merkityksestä.

Esimerkiksi opasteiden ja infotaulujen avulla voidaan muistuttaa asukkaita esimerkiksi valojen sammuttamisesta, energiatehokkaiden kodinkoneiden käytöstä ja oikean lämpötilan valitsemisesta. Myös energiansäästökampanjat ja palkinnot voivat motivoida asukkaita säästämään energiaa. Asukkaiden osallistuminen on keskeistä energiasäästön tavoitteiden saavuttamisessa taloyhtiössä.

6. Vinkki #6: Seuraa energiankulutusta ja ota käyttöön energiatehokkuuden mittarit

Planius Oy suosittelee taloyhtiöille energiankulutuksen seurantaa ja energiatehokkuuden mittareiden käyttöönottoa. Näin voidaan tarkastella ja vertailla energiankulutusta eri aikajaksoilla ja havaita muutoksia energiankulutuksessa.

Energiatehokkuuden mittarit voivat olla esimerkiksi lämpötilan mittareita, sähkönkulutuksen mittareita tai järjestelmiä, joiden avulla seurataan esimerkiksi valaistuksen tehokasta käyttöä. Näiden mittarien avulla taloyhtiö pystyy jatkuvasti seuraamaan energiankulutustaan ja tarttumaan tarvittaessa toimiin energiansäästön tehostamiseksi.

Related Posts