Energiatodistus taloyhtiölle

Energiatodistus taloyhtiölle

Energiatodistus taloyhtiölle tulee Suomessa uusia 10 vuoden välein. Nykyinen energiatodistuksia koskeva laki tuli voimaan kesällä 2013. Tästä syystä useiden taloyhtiöiden energiatodistukset ovat vanhentuneet tai vanhenemassa tätä kirjoitettaessa. Energiatodistuksissa on yllättävän suuria eroja hinnassa ja sisällössä. Tässä blogitekstissä käsitellään energiatodistuksen sisältöä selkokielellä ja kerrotaan, miksi energiatodistus ei ole vain pakollinen paha. Saat myös hyviä vinkkejä, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota tilatessasi taloyhtiön energiatodistusta.

Energiatodistuksen sisältö selkokielellä

Energiatodistuksesta käy ilmi mm. rakennuksen perustiedot, taloyhtiön laskennallinen energiankulutus, taloyhtiön energialuokan, E-luvun ja toimenpide-ehdotukset energiatehokkuuden parantamiseksi.

Rakennuksen perustietoihin lukeutuu esimerkiksi taloyhtiön osoite, rakennusvuosi, lämmitettävä pinta-ala ja nykyisen lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus.

Valtaosa energiatodistusten laatijoista käyttää samaa laskentapalvelua laskennallisen energiankulutuksen selvittämiseen. Jos taloyhtiön lämmitysmuoto on kaukolämpö, laskennalliseen energiankulutukseen listataan kaukolämmön ja sähkön kulutus kilowattitunteina vuodessa.

Energiatehokkuusluokkaa kuvataan asteikolla A-G, A:n ollessa paras ja G:n huonoin energiatehokkuusluokka. Energiatehokkuusluokka määräytyy rakennuksen E-luvun mukaan.

E-luku kertoo laskennallisen ostoenergian tarpeen lämmitettyä pinta-alaa kohden.

Toimenpide-ehdotukset energiatehokkuuden parantamiseksi ovat valitettavan usein itsestään selvyyksiä ja kuvastavat energiatodistuksen laatijan paneutumista kohteeseen.

Miksi toimenpide-ehdotukset ovat usein täyttä huttua?

Lainsäädäntö ei aseta laatuvaatimuksia toimenpide-ehdotuksille. Käytännössä kaikkien vanhojen taloyhtiöiden energiatodistuksien toimenpide-ehdotuksiin voisi kirjoittaa Julkisivujen ja yläpohjan lisäeristys. Lisäksi tiiviimpiä ikkunoita voi aina turvallisin mielin suositella. Toimenpiteet säästävät kyllä energiaa, mutta energiansäästö on niin pientä, ettei investoinnille kannata odottaa järkevää takaisinmaksuaikaa.

Järkevämmät toimenpide-ehdotukset vaativat ammattitaitoa ja laskentaosaamista. Energialaskennassa eri energiamuodoilla on eri kertoimet ja tästä syystä esimerkiksi aurinkolämmön tai aurinkosähkön hyödyntäminen on nykyisen lainsäädännön puitteissa hyvin suositeltavaa. Aurinkoenergian kerroin laskennassa on 0. Sähkön kerroin on vastaavasti 1,2 ja kaukolämmön 0,5. Energiatodistus taloyhtiölle ei välttämättä ole pelkästään pakollinen paha, jos se on laadittu ammattitaidolla. 

Laki velvoittaa käynnin arvioitavalla kohteella

Lainsäädäntö ehtii muuttua 10 vuoden aikana, ennen kuin energiatodistukset vanhenevat, ja tästä syystä tälläkin kertaa energiatodistusten vaatimukset ovat taas erilaiset, mitä ne olivat 10 vuotta sitten. Nykylainsäädäntö vaatii esimerkiksi käynnin kohteella. Ikävä kyllä, tätä lakia ei tunnuta kovin tarkasti noudatettavan.

Edellä mainitut asiat näkyvät varmasti energiatodistusten hinnoittelussa. Laatijalle tulee huomattavasti halvemmaksi laatia todistus käymättä lainkaan paikan päällä ja jättää vaativampi laskentatyö tekemättä. Toimenpide-ehdotuksiin kun voi kirjata turvallisesti lisäeristykset ja ikkunaremontin.

Energiatodistus taloyhtiölle, huomioi tämä!

Energiatodistusten hintaerot ovat isoja, mutta energiatodistuksen kulu on joka tapauksessa taloyhtiölle pieni. Kannattaa siis panostaa sen verran, ettei tilaa sitä ”pakollista pahaa”, vaan etsii toimijan, joka käy kohteella ja tekee kattavat laskelmat ja järkevät toimenpide-ehdotukset.

Esimerkiksi meiltä saat energiatodistuksen kunnolla laadittuna kilpailukykyiseen hintaan! 😉
Ota yhteyttä ja tilaa energiatodistus taloyhtiölle meiltä!

Tutustu tästä muihin Planiuksen tarjoamiin energiapalveluihin