Taloyhtiön energiansäästö, miksi ja miten?

Kaukolämmön hinta on yli kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja Venäjän ja Ukrainan välinen sota on vielä entisestään vaikeuttanut tilannetta. On helppoa ennustaa, että kaukolämmön kustannukset nousevat varmasti myös tulevina vuosina. Lisäksi Suomen vesilaitokset ovat massiivisen korjausurakan edessä, joten vesimaksutkaan ei varmasti tule alenemaan tulevina vuosina. Tähän kun vielä huomioidaan muuttunut korkoympäristö ja maailman talouden tilanne, niin ollaan jo jännän äärellä. Näitä faktoja vasten, taloyhtiön energiansäästö on juuri nyt kannattavampaa kuin koskaan. Listasimme konkreettisia toimenpiteitä, miten yksittäinen asukas tai kokonainen.

Lämmityskulut ovat taloyhtiön jatkuvista kuluista suurin. Tyypillisesti lämmityksen osuus on jopa 20-25% hoitovastikkeista. Vesi itsessään ei välttämättä ole kovin kallista, mutta veden lämmittämiseen kuluu paljon energiaa. Lämpimän veden osuus kaikesta käytetystä vedestä on noin 40%, josta valtaosa käytetään suihkussa. Suomessa vesi lämmitetään 55 asteeseen legionellabakteerin vuoksi.

 

Mitä yksittäinen asukas voi tehdä?

Huonelämpötilalla on iso merkitys energiankulutukseen. Yhden asteen pudotus sisälämpötilassa pienentää 5% lämmityskustannuksia. Lämpömittaria kannattaa siis välillä vilkaista ja tehdä tarvittavat säädöt lämmitykseen. Suositeltava huonelämpötila on 20-23 astetta. Taloyhtiön energiansäästö on helpoimmillaan näin yksinkertaista.

Toinen helppo paikka säästää rahaa on suihku. Valtaosassa taloyhtiöistä on nykyään huoneistokohtainen vedenmittaus ja vedestä maksetaan kulutuksen mukaan. Mikäli omaa vedenkulutusta saa laskettua, syntyvät säästöt näkyvät suoraan omalla pankkitilillä. Suomalaisen keskimääräinen vedenkulutus Motivan tutkimusten mukaan n. 120 litraa vuorokaudessa. Tästä kalleinta vettä on suihkussa käytetty lämmin vesi. Helppo tapa säästää suihkuista on lyhentää suihkukäyntiä tai vaihtaa suihkupää vettä säästävään malliin. Vedensäästötuotteet ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti ja niiden käyttömukavuus on jopa yllättävän hyvällä tasolla.

Mitä taloyhtiö voi tehdä?

Taloyhtiötasolla mahdollisia toimenpiteitä on valtavasti, alkaen muutaman tonnin investoinneista aina miljoonaluokan remontteihin asti.

Pienemmän pään toimenpiteet ovat tyypillisesti patteriverkoston säätöjä ja tasapainotuksia ja erityyppiset vedensäästöremontit. Mikäli taloyhtiössä on koneellinen ilmanvaihto, niin ilmanvaihtoverkoston tasapainotus ja säätö. Tällaisissa toimenpiteissä tyypillinen takaisinmaksuaika on vain muutamia vuosia.

Isot investoinnit, kuten lämmitysjärjestelmän muutokset tuovat taloyhtiölle pitkällä juoksulla hyvin merkittäviä säästöjä. Energiaremonttien takaisinmaksuajat ovat usein 15 vuoden luokkaa, riippuen tehtävistä toimenpiteistä.

Lainsäädäntö ajaa jo tiettyihin energiatoimenpiteisiin. Esimerkiksi huoneistokohtaiset vesimittarit on nykyään pakko asennuttaa linjasaneerauksen yhteydessä. Huoneistokohtaiset vesimittarit pudottavat tyypillisesti noin 10% veden kulutusta.

Mistä taloyhtiön energiansäästö kannattaa aloittaa?

Ensimmäinen askel on kartoittaa eri vaihtoehdot ja selvittää, missä on mahdolliset säästönpaikat.

Mikäli taloyhtiössäsi ei ole tämän alan osaamista ja haluatte selkokielistä opastusta eri vaihtoehdoista, voit tilata Planiukselta asiantuntijan kertomaan taloyhtiösi kokoukseen eri vaihtoehdoista.

Planiukselta löytyy myös energiasimulointityökalu, millä voimme mallintaa taloyhtiöllesi järkevimmät vaihtoehdot.

Klikkaa painiketta alta ja jätä meille yhteydenottopyyntö. Voimme varmasti auttaa asiassa!