Aurinkopaneelit taloyhtiöön

Aurinkoenergian hyödyntäminen taloyhtiössä

Onko taloyhtiössänne keskusteltu aurinkoenergian hyödyntämisestä energian säästämiseksi? Aurinkoenergiaa on helppo liittää useimpiin nykyisiin järjestelmiin, mikä tekee siitä varteen otettavan vaihtoehdon lähes kaikille taloyhtiöille. Aurinkoenergian hyödyntäminen taloyhtiössä on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Kaukolämmön hinta on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja sähkön hinta aiheuttaa ajoittain väristyksiä.

Aurinkoenergiaratkaisut jaetaan kahteen kategoriaan, aurinkosähköön ja aurinkolämpöön. Alla hieman ajatuksia näiden vaihtoehtojen eduista ja haitoista.

Aurinkosähkön plussat ja miinukset

Aurinkosähkön isoin etu verrattuna aurinkolämpöön on pienet alkuinvestoinnit. Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet viime vuosina merkittävästi ja alan kiristynyt kilpailut on myös tehnyt tehtävänsä.

Aurinkosähkön isoin huono puoli on itse asiassa Suomen sijainti verrattain pohjoisessa, kaukana päivän tasaajalta. Aurinkosähköä on tarjolla pääasiassa kesällä, kun sähkön tarve on pienintä. Talvella aurinkopaneeleista ei juuri apua ole.

Aurinkolämmön plussat ja miinukset

Aurinkolämpö ei ole yleisesti läheskään yhtä tuttu juttu, kuin aurinkosähkö. Aurinkolämpöjärjestelmät keräävät nimensä mukaisesti auringosta saatavaa lämpöä talteen ja hyödyntämisvaihtoehtoja löytyy muutamia.

Aurinkolämmön isoin hyöty on kolminkertainen teho aurinkosähköön verrattuna. Näin pieniltäkin kattopinnoilta on saatavissa paljonkin tehoa.

Toinen iso hyöty on aurinkolämmön hyvä soveltuvuus maalämmön rinnalle. Maalämpökaivot ehtyvät ajan mittaan, varsinkin kaupunkioloissa, mikäli ympäristössä on paljon maalämpökaivoja. Aurinkolämmöllä maalämpökenttiä pystyy lataamaan, jolloin maalämpökaivot eivät ehdy ja näin poraustarvekin pienenee merkittävästi.

Aurinkolämmön huono puoli on suuremmat alkuinvestoinnit kuin aurinkosähkössä. Aurinkolämmön hyödyntäminen vaatii enemmän erikoisosaamista ja laitteistojen asennus ei ole yhtä halpaa.

Aurinkoenergia avuksi taloyhtiön energiatotehokkuusluokan nostoon

Aurinkoenergian hyödyntäminen taloyhtiössä on siinäkin mielessä järkevää, että aurinkoenergialla on energialaskennassa kerroin 0, kun sähköllä se on 1,2 ja kaukolämmöllä 0,5. Tästä syystä aurinkoenergian liittäminen osaksi nykyistä järjestelmää tai uuden lämmönlähteen kaveriksi on oivallinen ratkaisu, jos taloyhtiön energiatehokkuusluokkaa halutaan nostaa.

Planiuksen kokemuksia aurinkolämmöstä

Planius on suunnitellut muutamaan taloyhtiöön maalämmön ja aurinkolämmön yhdistelmän. Järjestelmät ovat erittäin energiatehokkaita ja investoinnin kuoletusaika jää 10 vuoden paikkeille.

Mikäli aurinkoenergian hyödyntäminen taloyhtiössä on ajankohtaista, ota meihin yhteyttä. Tarjoamme asiantuntija-apua ja tulemme mielellämme opastamaan aurinkoenergiaan liittyvissä asioissa, vaikka taloyhtiön hallituksen kokoukseen.

Tutustu Planiuksen energiapalveluihin tästä!

Related Posts