Asunnon viilennys alkaa jo LVI-suunnittelijan pöydällä
Kesän pitkät hellejaksot osoittivat jälleen, että kiinteistöissä on tarve huoneiden viilennykseen. Asunnon viilennys voidaan hoitaa maalämmöllä, ilmalämpöpumpulla, ilmanvaihdon kautta tai vaikka kaukokylmällä. Kiinteistön energialaskun maksaja haluaa, että viilennys toteutetaan taloudellisesti. Paras ja energiatehokkain viilennys alkaakin jo suunnittelupöydällä.
Asunnon viilennys energiatehokkaasti ja taloudellisesti – Jäähdytys alkaa jo suunnittelupöydällä
Tämän kesän pitkät hellejaksot näyttivät jälleen, että kiinteistöissä on tarve huoneiden viilennykseen. Tulevaisuudessa on lisääntyvää tarvetta sisäilmaa jäähdyttäville laitteille.
Asunnon viilennys tehdään kerrostaloissa ja rivitaloissa vielä perinteisesti kotikonstein. Asuntojen viilennys ja ilmanvaihto perustuvat takavuosien sääolosuhteisiin ja odotuksiin.
Asunnon viilennys voidaan hoitaa maalämmöllä, ilmalämpöpumpulla, ilmanvaihdon kautta tai vaikka kaukokylmällä.
Kiinteistön energialaskun maksaja haluaa yleensä, että viilennys voidaan hoitaa taloudellisesti. Paras ja energiatehokkain viilennys alkaa suunnittelupöydällä.
Hellepäiviä riittää myös tulevaisuudessa – kuumuuteen syytä varautua
Kesän helteet eivät tule yllättäen. Ilmatieteen laitoksen helletilastot jo osoittavat, että kesäkuukausina hellepäiviä on esimerkiksi Uudenmaan alueella kesän aikana lähes 20.
Ilmastonmuutos on lisännyt kuumien päivien määrää, joten ilman viilennystarve on kasvanut.
Asuntojen nykyinen ilmanvaihtojärjestelmä ja ilmastointi- tai jäähdytysjärjestelmän puuttuminen eivät täytä asukkaiden nykyisiä tarpeita.
Asukkaat kuumana – joka kiinteistölle löytyy toimiva viilennysratkaisu
Asuntojen sisälämpötila nousee hellejaksojen aikana helposti tuskastuttavan kuumaksi. Kerrostalojen ja toimitilojen käyttäjät odottavat viihtyisiä huonetiloja myös kesähelteillä.
Huoneiden viilennykseen on olemassa eri vaihtoehtoja. Esittelen tässä lyhyesti muutaman eri jäähdytysmenetelmän. Jokaiselle kiinteistölle täytyy hakea sen tarpeisiin parhaiten sopiva jäähdytysmenetelmä.
Maalämpöviilennys on ympäristöystävällistä ja edullista
Kiinteistön maalämpöjärjestelmää voidaan hyödyntää lämmityksen lisäksi viilennyksessä.
Jäähdytys toimii maalämpöpumpulla siten, että kiinteistön lämpöenergiaa siirretään putkiston avulla maalämpökaivoon tai lämpöä kierrätetään takaisin sisäilman tai käyttöveden lämmitykseen, ja tämän jälkeen lämpönsä kiinteistölle luovuttanut neste hyödynnetään viilennykseen.
Maalämpö taipuu viilennyskeinona hyvin moneen. Maalämmöllä tuotettu viileys voidaan johtaa sisätiloihin jäähdytyskonvektoreiden, ilmanvaihdon, jäähdytyspalkkien tai putkiston kautta.
Maaviileä eli mv-jäähdytys on ympäristöystävällinen ja käyttökustannuksiltaan kohtuullisen edullinen menetelmä viilentää sisätiloja.
Jäähdytys ilmanvaihdon kautta viilentää tehokkaasti
Asunnon jäähdytys voidaan toteuttaa ilmanvaihdon kautta. Se on tehokas keino viilentää huoneita.
Koneellisiin ilmanvaihtojärjestelmiin on saatavilla jäähdytysominaisuuksia.
Tuloilman jäähdytys voidaan toteuttaa myös konvektorijäähdytyksellä.
Jos viilennys halutaan hoitaa uusissa tai vanhoissa kiinteistöissä ilmanvaihdon kautta, ilmanvaihto on syytä suunnitella huolellisesti, jotta ilmanvaihtokanavissa ei pääse syntymään kondenssivesiongelmaa.
Mikäli tuloilmakanavia ei eristetä huolellisesti koko matkalta, synnyttää jäähdytetty tuloilma ilmanvaihtokanavissa kondenssivettä.
Kaukokylmä kasvattaa suosiotaan suurissa kaupungeissa
Kaukokylmä eli kaukojäähdytys kasvattaa suosiotaan jäähdytysmenetelmänä. Kaukokylmää on saatavilla suuremmissa kaupungeissa kuten Helsingissä, Tampereella ja Turussa.
Esimerkiksi Helsingissä kaukokylmää saa Heleniltä, joka toimi aiemmin Helsingin Energia-nimellä.
Kaukokylmän toimintaperiaate on yksinkertainen
Kaukokylmän toimintaperiaate on yksinkertainen: energialaitos toimittaa kylmää vettä kiinteistöjen jäähdytykseen. Jäähdytys jaetaan kiinteistöllä sille parhaiten sopivalla tavalla.
LVI-suunnittelija mitoittaa kaukokylmän ja määrittelee jäähdytykselle kiinteistökohtaisen jakotavan ja lämpötilat.
Kaukojäähdytyksen jakotapoja ovat muun muassa jäähdytyskonvektorit, ilmanvaihto, jäähdytyspalkit ja putkistot.
Kaukokylmän etuna on se, ettei jäähdytyksen tuottaminen ole kiinteistön omistajan vastuulla. Kaukokylmän tuotantolaitteiden kustannukset ja niiden toimivuuden riski jää kiinteistön omistajalta pois. Jäähdytysjärjestelmän hinta muodostuu siirtimestä ja jakojärjestelmän rakentamisesta.
Ilmalämpöpumppuviilennys luo asumisviihtyisyyttä
Ilmalämpöpumppu on hyvä viilennyskeino yksittäisen kerrostaloasunnon tai toimitilan viilennykseen. Ilmalämpöpumppujen asennus täytyy tehdä harkiten.
Kerrostalossa asuntoihin asennettavilla ilmalämpöpumpuilla ei useinkaan saavuteta säästöjä sähkönkulutuksessa, koska lämmönjako tapahtuu lämmitysjärjestelmän kautta ja jäähdytys haukkaa joka tapauksessa energiaa.
Ilmalämpöpumppu on ensisijaisesti asumisviihtyvyyttä lisäävä viilennyslaite. Ilmalämpöpumpulla saa jäähdytettyä huoneistoon halutun lämpötilan. Kesähelteiden aikaan sisäilman häiritsevä kosteus poistuu ilmalämpöpumpun avulla.
Ammattitaitoinen LVI-suunnittelija tietää, mikä jäähdytysjärjestelmä voidaan toteuttaa taloudellisesti ja energiatehokkaasti
Uuden ja vanhan kiinteistön jäähdytyksen suunnittelu vaatii suunnittelijalta näkemystä ja arkijärkistä ammattitaitoa.
Uuden kiinteistön jäähdytysjärjestelmä voidaan suunnitella heti alusta alkaen yhteen muun talotekniikan kanssa, ja näin kiinteistölle saadaan pitkällä aikavälillä kannattavin ja toimivin talotekninen kokonaisuus.
Vanhan kiinteistön jäähdytysjärjestelmän suunnittelu vaatii paitsi suunnitteluosaamista, myös kokemusta eri kiinteistötyypeistä ja rakenneratkaisuista, jotta käytännön toteutus sujuisi ilman suurempia huolia.
Jäähdytysjärjestelmän suunnittelu kannattaa tehdä viisaasti, jotta kiinteistölle saadaan sen tarpeisiin parhaiten sopiva jäähdytysmenetelmä, ja asunnon viilennys voidaan hoitaa energiatehokkaasti ja taloudellisesti.
Autan mielelläni sinua asuntojen tai toimitilojen viilennyksen suunnittelussa!
Ota rohkeasti yhteyttä:
Miika Pitkälä
LVIA-suunnittelija
045 1343 053
miika.pitkala@planius.fi
Lue lisää: