Edullisin ilmanvaihtoremontti ei ole automaattisesti kannattavin

Edullisin ilmanvaihtoremontti ei ole automaattisesti kannattavin

Remontin kannattavuusanalyysillä selvitetään, missä laajuudessa remontti kannattaa tehdä, mitä remontoidaan ja miten. Taloyhtiön ilmanvaihtoremontissa edullisin vaihtoehto ei aina ole paras – eikä edullisinkaan, kuten alla oleva esimerkkitapaus ja -laskelma osoittavat. 


Lämmön talteenotto liian kallis – vai onko sittenkään?

Olen ilmanvaihtoremontin valvojana rivitaloyhtiössä, jossa on käynnissä kattoremontti. Katto on purettu ristikoille asti ja suojattu. Saunojen ilmanvaihtoa on tarkoitus parantaa lisäämällä saunaan oma poistoilmakanava, lisäksi tehdään puhdistus, mittaus, säätö ja suurennetaan kylpyhuoneiden ovirakoja. Kustannukset ovat noin 1200 € asunnolta, lisäksi uusitaan huippuimurit 1000 € / kappale.  Korjaustöiden hinnaksi tulee siis 2200 € asuntoa kohden.

Ihmettelin, miksi taloyhtiö ei harkitse lämmön talteenotolla varustettua tulo-poistoilmakonetta, koska huippuimurit kuitenkin uusitaan ja samassa yhteydessä voisi asentaa lämmön talteenoton? Lämmön talteenotto poistoilmasta, eli lyhyemmin LTO, hyödyntää rakennuksesta poistettavan ilman lämpöenergiaa. Poistoilman lämpöä otetaan talteen ja siirretään tuloilmaan lämmönsiirtimen avulla.  LTO vähentää energiankulutusta ja parantaa sisäilman laatua.  

Selvisi, että taloyhtiö oli sivuuttanut lämmöntalteenoton koska piti sitä liian kalliina vaihtoehtona! Tämä kuulosti hieman hätäiseltä päätökseltä, joten tein nopean laskelman käyttämällä erään ilmanvaihtokonevalmistajan vuosihyötysuhdelaskuria ja Motivan energiatehokkuusinvestointilaskuria, jolla voidaan tarkastella investoinnin kannattavuutta

Lähtötiedot olivat:

poistoilmavirta 48 litraa/sekunti 

ilmanvaihdon kokonaisenergiantarve 7023 kWh/vuosi

lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde 76,1 %

lämmöntalteenoton avulla talteen otettu energian määrä 5345 kWh/vuosi

Taloyhtiön valitsemaan ilmavaihtoremonttiin verrattuna LTO-järjestelmästä tulisi lisäkustannuksia 1500 €, jonka lisäksi huoltokustannukset, eli suodatinten vaihto, 50 € vuodessa. Energian hinnannousu on 2 % vuodessa ja reaalinen laskentakorko 2 %.

Näillä lähtötiedoilla nettosäästöksi tulisi 596 € vuodessa, takaisinmaksuaika 2,5 vuotta.

Kuulostaa aika lyhyeltä takaisinmaksuajalta! Laskisin painoarvoa myös sille, että koneellisen poistoilmanvaihtojärjestelmän muuttaminen lämmöntalteenotolla varustetuksi tulo-poistoilmajärjestelmäksi on terveysvaikutteinen energiatehokkuustoimenpide. Kosteista tiloista poistettavasta ilmasta saadaan enemmän lämpöenergiaa talteen, ja kostean ilman poistuminen asunnosta on eduksi sekä asukkaille että rakennukselle.

Lasketaanko kannattavin ratkaisu teidänkin taloyhtiöllenne?

Jos taloyhtiöllänne on suunnitteilla saneeraushanke, ota yhteyttä meihin.

Soita: Miika Pitkälä +358 45 1343 053

Tai lähetä sähköpostia:  miika.pitkala@planius.fi

Lue lisää LVI-suunnittelusta

Lue lisää konsultointipalveluistamme 

Jätä kommentti