Talvi painaa päälle – Patterin termostaatti ja Patteriverkosto huutaa perussäätöä

Talvi painaa päälle – patterin termostaatti ja patteriverkosto huutavat perussäätöä

Talven tullen ilmat kylmenevät, ja patterin termostaattien säädöt ovat monessa kiinteistössä pielessä. Yhden asunnon sisälämpötila saattaa olla liian kuuma, toisen puolestaan liian kylmä.

Patteriverkoston perussäädöllä saadaan tasapainotettua lämpötilat tasaisen lämpimiksi kiinteistön eri asunnoissa ja tiloissa. Lämmitysverkoston perussäätö auttaa vähentämään kiinteistön lämmitysenergian kulutusta jopa 10-15 %.

Lämpöpatteri Helsinki
Patteriverkoston perussäätö kannattaa tehdä ennen pakkaskauden alkua.

Ilmat kylmenevät ja lämpöpatterit tulevat tarpeeseen

Lämpöpatterit tulevat tarpeeseen loppusyksyllä ja alkutalvesta, kun ulkoilma alkaa viilentyä. Ilman lämpötila vaihtelee alkutalvesta nollan molemmin puolin. Toisena aamuna on pakkasta ja toisena sataa räntää.

Pakkanen, ilman kosteus ja tuuli tekevät viilentyvästä ilmasta entistä kylmemmän tuntuisen. Monen kiinteistön ja asunnon sisälämpötila laskee samaan tahtiin ulkolämpötilan kanssa. Lämpöpatteri ja vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä eivät ehdi mukaan ilmojen viilenemiseen.

Patteriverkoston perussäätö on pielessä, jos patteri on liian kuuma tai kylmä

Lämpöpatterin tehtävänä on jakaa lämmitysjärjestelmän lämpö tasaisesti asuinkiinteistön asuntoihin ja kiinteistön eri tiloihin tarpeen mukaan.

”Jos kiinteistön patteriverkoston perussäätö on tekemättä, kerrostalon alimpien kerrosten lämpöpatterit ja sisäilma ovat liian kuumia. Tästä seuraa tarvetta turhaan tuulettamiseen, jolloin lämpö karkaa ulos”, valottaa Miika Pitkälä jokasyksyistä ongelmaa kiinteistöissä.

”Ylimpien kerrosten vesikiertoiset lämpöpatterit ovat liian kylmiä, vaikka kuinka yrittäisi vääntää termostaattia. Asukkaat palelevat ja hankkivat omia lisälämmittimiä”, Pitkälä kertoo ongelman toisesta puolesta.

Patteriverkoston perussäätö on puutteellinen kolmella neljästä

Pitkälän mukaan patteriverkoston perussäätö on puutteellisesti tehty jopa 75 % Suomen asuinrakennuskannasta. Elinkaarensa päähän tullut tekniikka ei palvele enää kiinteistön käyttäjiä.

”Linjasäätöventtiilien ja patterin termostaattien elinkaari on 15-20 vuotta. Ikälopusta tekniikasta ei ole hyötyä kiinteistön lämmitysjärjestelmässä, koska esimerkiksi vanhoja linjasäätöventtiileitä ei voi mitata ja säätää.”

Ongelman voi tuntea kiinteistössä ilman mittalaitteita. ”Perussäätämättömissä kiinteistöissä huoneistojen huonelämpötilan erot voivat olla pahimmillaan yli 6 celsiusastetta”, Pitkälä toteaa.

Lämpöpatteri patteritermostaatti
Danfoss termostaatti käyttökohteessa. Liian kylmä? Liian kuuma? Patteriverkoston perussäätö on puutteellinen.

Patteriverkoston perussäätö tuo jopa 15 prosentin säästön lämmityslaskuun

Patteriverkoston perussäätö kuuluu kiinteistön omistajan ja taloyhtiön velvollisuuksiin. Patteriverkoston tasapainotus tuo jokaiseen huoneistoon tasaisen lämpötilan.

”Perussäädön avulla kiinteistön lämmitysenergian kulutusta voidaan vähentää jopa 10-15 %. Lämmitysverkoston perussäätö on viisasta tehdä ennen pakkaskauden alkua”, Miika Pitkälä vinkkaa.


Lue lisää


Pyydä tarjous

Jätä kommentti