Tunkkainen sisäilma

Tunkkainen sisäilma

Onko asunnossasi tunkkainen sisäilma? Sisäilmaongelmat ovat Suomessa melko yleisiä. Suomessa on paljon vanhoja rakennuksia, jotka on ikänsä vuoksi suunniteltu ja rakennettu aika eri tavalla, mitä uudemmat rakennukset. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät ilmanvaihdon ratkaisut ja niiden perusperiaatteet. Lisäksi käsitellään yleisimmät sisäilmaongelmien aiheuttajat ja miten niitä voi ehkäistä.

Tunkkainen sisäilma ei aina tarkoita kosteusongelmaa

Tunkkainen sisäilma yhdistetään usein kosteusongelmiin, mutta läheskään aina siitä ei ole kyse. Vaatteisiin tarttuva perunakellarin haju saattaa tietenkin kertoa myös rakennuksen kosteusongelmista ja tilanne on hyvä tietenkin selvittää. Useimmiten tunkkaisen sisäilman syypääksi paljastuu kuitenkin ilmanvaihdon ongelmat.

Ilmanvaihdossa oleellista on tietenkin ilman vaihtuminen. ”Vanhan ja käytetyn” ilman pitää poistua suunnitellusti ja uutta puhdasta pitää saada tilalle. Perusperiaate on hyvin yksinkertainen, mutta valitettavasti aika usein ilmanvaihto ei toimi kuten pitäisi.

Eri aikakausilla ilmanvaihto on suunniteltu eri tavoilla. Vanhemmissa rakennuksissa ilmanvaihto on usein painovoimainen, uudemmissa on koneellista ilmanvaihtoa. Koneellisen ilmanvaihdon ensimmäinen askel oli koneellinen poistoilmanvaihto ja myöhemmässä vaiheessa koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.

Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate ja haasteet

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu fysiikan lakeihin. Sisä- ja ulkoilman lämpötilaero sekä tuulen aiheuttama ilmanpaineen ero aiheuttavat sisäilman vaihtumisen. Lämmin ilma nousee ylöspäin ja pääsee ulos poistoilmanvaihtohormien kautta. Tämä aiheuttaa alipaineen, joka imee uutta ilmaa sisätiloihin.

Optimitilanteessa korvausilma tulee korvausilmaventtiilien tai korvausilma-aukkojen kautta. Tunkkainen sisäilma voi tällaisessa tapauksessa johtua siitä, että korvausilmalle ei ole järkevää reittiä vaan alipaine vetää korvausilman rappukäytävästä, ikkunoiden tiivisteiden raoista tai rakenteiden ja niiden liitosten kautta.

Painovoimainen ilmanvaihto

Kuva 1. Painovoimaisen ilmanvaihdon toimintaperiaate kuvattuna. Korvausilma tulee korvausilmaluukuista ja poistuu huoneistojen läpi kohti poistohormeja. Poistuva lämmin jäteilma vetää puhdasta korvausilmaa sisään ja raitis ulkoilma ”huuhtelee” asunnot ja lämmetessään liikkuu kohti hormeja.

Koneellisen poistoilmanvaihdon toimintaperiaate ja haasteet

Koneellista poistoilmanvaihtoa on käytössä useimmissa 70 – 90 luvulla rakennetuissa taloissa. Poistoilman imu tuotetaan tyypillisesti yläpohjaan asennetulla kanavapuhaltimella, rakennuksen katolle lisätyllä huippuimurilla tai esim. liesituulettimen yhteydessä olevalla talotuulettimella. Samalla syntyvä alipaine imee uutta ilmaa rakennuksen sisälle.

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa korostuu myös korvausilman saanti. Mikäli huoneistossa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, poistoilmanvaihdon kanssa tulee sama ongelma vastaan kuin painovoimaisessa ilmanvaihdossakin. Korvausilma tulee rappukäytävästä, ikkunoiden tiivisteiden raoista tai seinien läpi, jolloin se on epäpuhdasta.

Kun imupuolesta huolehtii kone, alipaine on välillä liiankin kova. Sen vuoksi on syytä muistaa, että korvausilma tulee aina sieltä, mistä se helpoiten pääsee. Jos korvausilmaventtiilejä on liian vähän, niin korvausilma voi tulla vääristä paikoista. Koneellisen ilmanvaihdon kanssa on tietenkin huolehdittava siitä, että säädöt ovat kunnossa.

Koneellisen tulo-poistoilmanvaihdon toimintaperiaate ja haasteet

Uudemmissa kiinteistöissä ilmanvaihto toimii täysin koneellisesti, eli ilmanvaihtokone puhaltaa suodatetun ulkoilman sisälle ja poistaa ”vanhan” ilman poistoilmaventtiilien kautta. Järjestelmän etu on se, että ilmavirrat ovat tarkasti säädettävissä ja ilmanvaihto saadaan toimimaan kaikkiin tiloihin.

Kun sekä tulo- ja poistoilma toimii koneellisesti, mahdolliset ongelmatilanteet johtuvat useimmiten koneiden säädöistä, koneen käytöstä, ilmanvaihtokanavien epäpuhtauksista tai suodattimien venähtäneestä vaihtovälistä.

Onko asunnossasi tunkkainen sisäilma tai ylipäätään ilmanvaihdossa ongelmia? Me olemme asiantuntijoita kartoittamaan tilanteen ja kertomaan suositeltavat toimenpiteet.

Ota yhteyttä. Selvitetään mikä on pielessä!